Ontslag door bezetter

Mijn vader, de Haarlemmer Frans Buschman, had op 18 jarige leeftijd, op 7 mei 1940, zijn MULO diploma gehaald. Enige tijd later werkte hij bij de Rooms-Katholieke Landarbeidersbond ‘St Deusdedit’. Hij was daar waarschijnlijk jongste bediende bij de administratie. Deze bond had haar zetel in Haarlem in een zeer modern gebouw, dat de bond begin jaren dertig zelf heeft laten bouwen.

Maar het werken bij de bond duurde niet lang!  In 1941 verliet Frans Buschman al weer noodgedwongen het werk en het kantoor aan de Zaanenstraat 18.

Zomer 1941: de Landarbeidersbond wordt overgenomen door de Duitse bezetters evenals de andere Rooms-Katholieke vakbonden. Alle bestuurders namen ontslag: het personeel bleef nog tot oktober van dat jaar. De ontslagbrief was getekend door de heer F. Bax, zetbaas van de Duitse bezetters. Deze slappe man - volgens A.J. Loerakker  - was voor de oorlog propagandist van het NVV en liet zich lijmen door de leiders van het Nationaal ArbeidsFront.  Foto apart bijgevoegd.

Na de oorlog kwam mijn vader terug en is begin jaren vijftig over gestapt naar het Pensioenfonds van dezelfde Landarbeidersbond.